Velikonoční bochánek
1. 4. 2010
Přísady:
400 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
špetka soli
1 bal sušeného Droždí Dr.Oetker
200 - 220 ml vlažného mléka
1 vejce
25 g rozpuštěného másla
1 vejce na potření
Příprava:
1. Do mísy dáme mouku, moučkový cukr, vanilínový cukr, droždí, sůl. Přilijeme vlažné mléko a přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Všechny suroviny ručně (měchačkou ) proděláme tak, aby se těsto nelepilo na stěny mísy. (Je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě 1-2 PL mléka, ale POZOR – těsto by mělo být tuhé, aby se bochánek neroztékal do stran.)
2. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout podle potřeby (až 90 min.) dokud těsto zřetelně nezvětší svůj objem. Po nakynutí ještě jednou těsto proděláme, uhněteme bochánek a přendáme ho na pomaštěný plech (nebo plech vyložený papírem na pečení).
3. Bochánek necháme ještě asi 15 - 20 min nakynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed bochánku „střihneme křížek“ (nůžkami nebo event. nožem nařízneme kříž). Podle chuti můžeme bochánek posypat oříšky.
4. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 170-180°C po dobu asi 20-25 min.
5. Bochánek krájíme vychladlý a uchováváme přikrytý, aby neokoral.
TIP: Do těsta lze přidat strouhanou citrónovou kůru, rozinky, sekané mandle apod. V takovém případě necháme těsto trochu nakynout, poté přidáme rozinky nebo jiné suroviny a těsto necháme dokynout.