Velikonoční kynutí zajíčci
1. 4. 2010
Přísady:
Těsto na 4 bochánky:
1 kg polohrubé mouky
1/2 l vlažného mléka
200 g másla nebo Hery
200 g cukru
4 žloutky
1 PL soli
2 bal instantního droždí Dr.Oetker
špetka kypřicího prášku Dr.Oetker
150 g rozinek namočených v rumu
podle chuti – citronová kůra z 1 omytého citronu
Mimoto:
100 g mandlí spařených a oloupaných
1 vejce
směs vanilinového cukru Dr.Oetker a moučkového cukru na posypání
Příprava:
1. Suché přísady dáme do mísy, přidáme žloutky, máslo, mléko a citronovou kůru a důkladně proděláme. Těsto necháme 30-40 minut kynout. Po vykynutí přidáme rozinky a část posekaných mandlí (část necháme na ozdobu) a opět necháme kynout 40-50 minut.
2. Když je těsto nakynuté, uděláme 4 bochánky a na plechu je necháme naposledy kynout cca 30 min. Na každém bochánku nakrojíme lehce nožem kříž, podle libosti ozdobíme oloupanými mandlemi a potřeme je vejcem. Dáme péct:
Elektrická trouba: cca 190 °C po dobu cca 15 min, pak teplotu snížíme a dalších 35-45 min pečeme při 170°C
Horký vzduch: 10 min. při 170°C a pak dopékáme cca 20-25 min při 160°C
Plyn: stup. 6 po dobu cca 35-45 min